![Algi](/media/lib/68/algae-oxygen-bubbles-9a69000e5066a5e353d0e84ad50da29a.jpg)
Jedna z zagadek wymierania permskiego rozwiązana
29 marca 2011, 11:25Naukowcom udało się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego po wymieraniu permskim, które miało miejsce 250 milionów lat temu, doszło do spadku poziomu tlenu w oceanach, co z kolei opóźniło odrodzenie się populacji dużych zwierząt.
![](/media/lib/37/android-47748a44d08df536b4f9066df039d4a2.jpg)
Google obiecuje partnerom pomoc w walce z pozwami
10 listopada 2011, 12:58Google ma zamiar wspomóc swoich partnerów w walce z pozwami sądowymi, w których oskarżani są przez firmy trzecie o naruszanie ich własności intelektualnej. Przyczyną kłopotów firm produkujących smartfony stało się wykorzystywanie przez nie systemu Android
![](/media/lib/114/n-skora-c13604cf524acd0697e88f7424c6d590.jpg)
Wyjątkowa warstwa z wyjątkowymi lipidami
2 maja 2012, 10:23Naukowcy z Karolinska Institutet opisali na poziomie molekularnym budowę i funkcje najbardziej zewnętrznej warstwy skóry - warstwy zrogowaciałej naskórka (łac. stratum corneum). Pozwala to lepiej zrozumieć choroby naszego największego narządu, a w przyszłości ułatwi dostarczanie leków przez skórę na dużą skalę.
![](/media/lib/129/n-olej-3e3cdd8be325afe0e33a7b59b61f83a3.jpg)
Biopolimery tańsze dzięki olejowi posmażalniczemu
5 września 2012, 11:26Olej posmażalniczy może być świetnym materiałem startowym w procesie wytwarzania przez bakterie tzw. biopolimerów. Naukowcy uważają, że w ten sposób ograniczy się zanieczyszczenie środowiska, uzyskując jednocześnie wysokiej jakości plastik na implanty medyczne.
![](/media/lib/153/n-tokio-5f226429ce5dd23f8656965224ed3537.jpg)
Google zapłaci grzywnę
13 marca 2013, 13:22Google zawarło ugodę, w ramach której firma zapłaci 7 milionów dolarów grzywny za zbieranie danych osobowych z sieci Wi-Fi. Były one kolekcjonowane w latach 2008-2010 przez pojazdy Google'a wykonujące zdjęcia do serwisu Street View
![](/media/lib/109/n-dane-bcef228c4c3403ab657ab422c199199f.jpg)
Niewykrywalne sprzętowe trojany w procesorach
18 września 2013, 10:40Grupa amerykańskich i europejskich ekspertów opublikowała pracę badawczą, w której opisują, w jaki sposób układy scalone wykorzystywane np. przez wojsko mogą zostać na etapie produkcyjnym zmienione tak, by ułatwiały szpiegowanie czy włamanie do urządzeń i systemów korzystających z tych układów. Zmiany takie, przeprowadzone na poziomie tranzystorów, byłyby niewykrywalne
![](/media/lib/189/n-dianne_feinstein-_official_senate_photo_2-561615e1ea3e15edb7c109218d59b687.jpg)
Obrończyni NSA oskarża CIA
12 marca 2014, 06:33Wpływowa senator Dianne Feinstein, znana zwolenniczka prowadzonego przez NSA programu masowej inwigilacji, tym razem ma poważne zastrzeżenia do amerykańskich służb specjalnych. Feinstein, która jest przewodniczącą Senackiego Komitetu ds. Wywiadu oskarżyła CIA o nielegalne szpiegowanie... komputerów jej komitetu
![](/media/lib/155/n-organiczne-66fb46dbc2d3d6e9fd3b4247cb7977a5.jpg)
Możemy wyżywić kolejne miliardy ludzi
18 lipca 2014, 06:09Wyżywienie rosnącej liczby ludności bez zajmowania nowych terenów pod uprawę wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak jak przekonują naukowcy z Institute of Environment na University of Minnesota, jeśli skupimy się na ulepszeniu systemu produkcji żywności, to będziemy mogli nie tylko wyżywić dodatkowe 3 miliardy ludzi, ale jednocześnie zmniejszyć niekorzystne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.
![](/media/lib/211/n-brzuch-3ab4e9ca68be1029951427383336dfe9.jpg)
Centralna kontrola brunatnienia tłuszczu
19 stycznia 2015, 11:50Naukowcy odkryli, w jaki sposób mózg reguluje otłuszczenie ciała. Opisali mechanizm molekularny bazujący na działaniu na neurony 2 hormonów: wytwarzanej przez adipocyty leptyny oraz produkowanej przez trzustkę insuliny.
![](/media/lib/114/n-oko-66b8ef547721b7c9748291892986cedf.jpg)
Badają czułość ludzkiego oka
12 czerwca 2015, 16:07Naukowcy z University of Illinois w Urbana-Champaign mają zamiar przeprowadzić eksperyment, którego celem jest sprawdzenie, czy ludzkie oko potrafi zarejestrować pojedynczy foton. Dotychczasowe badania dowiodły, że nasze oczy są w stanie zauważyć błyski światła, na które składają się zaledwie trzy fotony.